Home >> Fruitvlaai >> Aardbeienvlaai

aardbeienvlaai

Voor 8-10 personen
Bereidingstijd: +/- 80 minuten

Print dit recept

Met dit recept kunt u zelf een lekkere vlaai van gistdeeg met aardbeien op een laag pudding maken.

Ingredienten:

Deeg:

  • 200 gram bloem
  • snufje zout
  • 20 gram verse gist
  • 15 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 deciliter melk
  • 2 eetlepels (basterd)suiker
  • 1 eidooier

Room:

  • 3 dl melk
  • 25 gram custardpoeder of vanillepuddingpoeder zonder suiker
  • 25 gram suiker
of:
  • 3 dl banketbakkersroom van instantpoeder

Vulling en afwerking:

  • 800 gram aardbeien
  • suiker
  • 2 dl vruchtensap (appel of ananas)
  • 2 theelepels aardappelzetmeel
  • evt. slagroom en/of amandelschaafsel




Aardbeienvlaai

Bereidingswijze:

Bodem maken:

  • Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op
  • Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven
  • Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker en het ei erbij
  • Schenk het gist/melk-mengsel erbij
  • Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken
  • Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij
  • Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek

Roomvulling bereiden:

  • Doe de suiker en de custard in een kom en roer het tot een glad mengsel met een beetje van de koude melk
  • Breng de rest van de melk aan de kook
  • Roer het aangemaakte custardmengsel door de kokende melk en laat roerend even doorkoken
  • Giet het over in een kom en laat afkoelen
  • Roer er geregeld in, zodat er geen vel op komt en het mengsel smeuļg blijft
of:
  • Maak de banketbakkersroom uit instantpoeder volgens de bereidingswijze op de verpakking

Vorm vullen en vlaai bakken:

  • Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaibodem bedekt kan worden (ongeveer 32 centimeter)
  • Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de bodem uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollen
  • Prik het deeg hier en daar in met een vork en verdeel de room er gelijkmatig overheen
  • Bak de vlaai in het midden van een voorverwarmde oven
  • Ovenstand: Elektrisch 200° - Hetelucht 180° - Gasoven stand 4-5
  • Baktijd: 25 minuten
  • Zet een schaaltje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt
  • Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is dan de andere
  • De vlaai is gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vorm
  • Haal de vlaai direct uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een rooster

Vlaai garneren:

  • Was de aardbeien, maak ze schoon en snijd dikke vruchten in plakken en de kleinere doormidden
  • Leg de aardbeien op de vlaai: werk dakpansgewijs, vanaf de buitenkant in randen naar het midden toe
  • Maak een papje van het aardappelzetmeel met een beetje van het koude sap
  • Breng de rest van het sap aan de kook, giet het papje erbij en laat al roerend even doorkoken
  • Verdeel het gebonden sap over de aardbeien en strijk ook dun over de deegrand
  • Garneer desgewenst met slagroom en/of licht geroosterd amandelschaafsel

Variaties:

  • Garneer de aardbeienvlaai met hazelnoot krokant (nougatine / bresilienne)
  • Garneer de aardbeienvlaai met slagroom en vlokken (witte) chocolade
  • Gebruik de helft van de aardbeien en breng tussen de pudding en de aardbeien een laag aardbeienbavarois aan voor een heerlijke aardbeien-bavaroisvlaai
| Contact | Adverteren | Sitemap | Disclaimer |
©2006-2014 Vlaairecepten.nl | Design: Didavizion Webdesign